H ΕΠΙΤΡΟΠΗ



Eric Toussaint


Πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός. Επιστημονικός συντονιστής της Ελληνικής «Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρεόυς». Εκπροσωπεί την Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Ελέγχου του Χρέους του Ισημερινού (CAIC), που συστήθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Rafael Correa το 2007. Είχε συμβουλευτικό ρόλο στη δημιουργία της Τράπεζας του Νότου του Ισημερινού, ενώ το 2008 ο Παραγουανός πρόεδρος Fernando Lugo απευθύνθηκε στην εμπειρία του για τη σύσταση επιτροπής ελέγχου του χρέους της χώρας του. Ο Eric Toussaint, συμμετέχει σε πρωτοβουλίες πολιτών για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους στην Ευρώπη (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο), ενώ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αντίστοιχα εγχειρήματα σε Βραζιλία και Αργεντινή.









Cephas Lumina


Καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου και επίτιμος Καθηγητής του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρώην ανεξάρτητος εισηγητής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικός για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους και άλλων διεθνών οικονομικών υποχρεώσεων των κρατών στα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως, στον τομέα των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Με την υπηρεσιακή του ιδιότητα ως εκπροσώπου του ΟΗΕ, το 2013, είχε επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση του μνημονίου στα δικαιώματα του ανθρώπου. Στην έκθεσή του, είχε συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους της χώρας. Είχε εκπονήσει επίσης σχετικό πόρισμα που αναφερόταν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνεπάγεται η εκβιαστική απαίτηση αποπληρωμής ενός χρέους από κοινωνίες και από γενιές που ουδεμία υπαιτιότητα φέρουν για τη δημιουργία του.




Olivier De Schutter


Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης στο Κέντρο Φιλοσοφίας του Δικαίου. Πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ επιφορτισμένος με την παρακολούθηση των εξελίξεων σχετικά με το δικαίωμα των λαών στη σίτιση. Σήμερα είναι μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.









Margot Salomon


Επίκουρη Καθηγήτρια του London School of Economics, με θέση διευθύντριας του Κέντρου Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Εργαστηρίου Εξελιγμένης Έρευνας στην Παγκοσμιοποιημένη Οικονομία.




Maria Lucia Fattorelli Carneiro


Εθνική Συντονίστρια της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους των πολιτών στη Βραζιλία. Επί σειρά ετών κατείχε τη θέση Επιθεωρήτριας στην Οικονομική Φορολογική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών της Βραζιλίας. Συμμετείχε στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε για τη διαγραφή του χρέους του Ισημερινού. Εχει συγγράψει μαζί με τον Eric Toussaint το βιβλίο «Ανοίγουμε τα βιβλία του χρέους!». Η έκδοση περιλαμβάνει τα κεφάλαια «Οδηγός για τους λογιστικούς ελέγχους του χρέους στις χώρες του Νότου» – «Η αποστολή και το έργο μιας Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους» – «Ορισμένα νομικά ερείσματα της ακύρωσης του χρέους».









Oziem Onaran


Καθηγήτρια Οικονομικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς. Εχει προχωρήσει σε πάνω από εξήντα επιστημονικές δημοσιεύσεις για θέματα ανισότητας, ανάπτυξης και κρίσης. Ως μακροοικονομολόγος πρόσφατα διηύθυνε πρόγραμμα υπό την αιγίδα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ.




Daniel Albarracin


Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Σύμβουλος εργατικών οργανώσεων στη Μαδρίτη και μέλος κοινωνικών κινημάτων κατά του παράνομου χρέους.









Sergi Cutillas Marquez


Οικονομολόγος, μέλος της Ομάδας Έρευνας για το Χρήμα και το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα στο Λονδίνο. Είναι επίσης ερευνητής στο «Παρατηρητήριο για το Χρέος στην εποχή της παγκοσμιοποίησης στη Βαρκελώνη», μιας οργάνωσης που τα τελευταία 15 χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη στο ζήτημα των δημοσίων χρεών με στόχο να απαιτήσει τη διαγραφή τους. Εχει συντονίσει πρωτοβουλίες της ισπανικής πλατφόρμας περί των χρεών των πολιτών.




Patrick Saurin


Διδάκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Τραπεζικός υπάλληλος και συγγραφέας. Μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου που έχει συγκροτηθεί από τους πολίτες στη Γαλλία. Μέλος επίσης της πρωτοβουλίας «SUD BPCE», που αφορά τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.









Renaud Vivien


Νομικός και συγγραφέας. Ειδικός επιτραμένος των Ηνωμένων Εθνών. Στέλεχος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου.




Michel Husson


Οικονομολόγος στο Γαλλικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (IRES). Συντονιστής της Επιτροπής πολιτών για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους της Γαλλίας.









Olivier Bonfond


Οικονομολόγος. Οικονομικός Σύμβουλος στο Κέντρο Λαϊκής Εκπαίδευσης André Gaunand στο Βέλγιο και στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βελγίου. Εχει προσφέρει τις υπηρεσίες και τις οικονομικές γνώσεις του, επί σειρά ετών, στην «Επιτροπή για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου».




Χριστίνα Λασκαρίδη


Οικονομολόγος, υποψήφια Διδάκτωρ και Οικονομική Ερευνήτρια στο Corporate Watch στο Λονδίνο.









Diego Borja


Πρώην Υπουργός Οικονομίας, πρώην Υπουργός Οικονομικής Πολιτικής και πρώην Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ισημερινού. Μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης του Ισημερινού. Συμμετείχε με κομβικό ρόλο στη διαδικασία λογιστικού ελέγχου που διενέργησε η κυβέρνηση του Ισημερινού. Από ττη θέση του υπουργού, μαζί με τον πρόεδρο της χώρας Rafael Correa χαρακτήρισαν παράνομο το 70% του χρέους της χώρας τους, τον Δεκέμβριο του 2008 και πέτυχαν τη διαγραφή του. Ο Diego Borja στη διάρκεια της υπουργικής θητεία τους, προχώρησε στην αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη φορολογία επί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Ισημερίνου, επιβάλλοντας στις ιδιωτικές εταιρείες εξόρυξης να καταβάλουν το 50% των εσόδων τους στο κράτος.




Σταύρος Τομπάζος


Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εχει εργαστεί επί έξι συναπτά έτη ως ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κύπρου. Εχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία και δεκάδες άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, πολιτικές επιθεωρήσεις και εφημερίδες στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κύπρο. Πολλές από τις δημοσιεύσεις του, όπως για παράδειγμα τα βιβλία «Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιστορία, Στόχοι και Προοπτικές» και «Παγκοσμιοποίηση και Ευρωπαϊκή Ένωση», αφορούν στην ιστορία, στην πολιτική και στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.









Γιώργος Κασιμάτης


Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, επίσης στον Καθηγητή κ. Νικήτα Αλιπράντη, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, πρώην Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, μέλος και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ελέγχει την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού χάρτη και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.




Αριστείδης Καζάκος


Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.









Παντελής Σκλιάς


Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδώ και διδακτορικού κύκλου από το Πανεπιστήμιο του Sussex, της Μεγάλης Βρετανίας. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. Ελληνικών και Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και Δικτύων με δραστηριοποίηση στο τομέα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και της κοινωνικής οικονομίας. Την περίοδο 2004-2007 διετέλεσε Συντονιστής του Τομέα Διεθνούς Συνεργασίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, στο οποίο συμμετέχει μέχρι και σήμερα με την ιδιότητα του Επικεφαλής. Εχει συνεπιμεληθεί και το συλλογικό έργο «Ελληνική Πολιτική Οικονομία 2000-2010, από την ΟΝΕ στο Μηχανισμό Στήριξης».




Σπύρος Μαρκέτος


Νομικός και ιστορικός. Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου.









Πέτρος Μηλιαράκης


Νομικός με έντονη ενασχόληση με υποθέσεις Συνταγματικού Δικαίου, Διοικητικού Δικαίου και Δημοσιονομικού Δικαίου. Δικηγορεί ενεργά στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. – G.C/E.U), ενώ έχει χειρειστεί και προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission). Εχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων. Μεταξύ άλλων: «Σύγχρονα θέματα Διπλωματίας, Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου» (1982). «Οικονομικό Δίκαιο και Νόμισμα» (1987). «Το Νομισματικό Σύστημα στα πλαίσια του Οικονομικού Δικαίου» (1990). «Τραπεζικό Δίκαιο» (1994). «Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα – με αναφορά στο Οικονομικό Δίκαιο».




Χρήστος Θεοδωρόπουλος


Νομικός και Διεθνολόγος με μακρά εμπειρία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης.









Λεωνίδας Βατικιώτης


Οικονομολόγος, δημοσιογράφο, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.




Αθανάσιος Κονταργύρης


Οικονομολόγος και Σύμβουλος Καινοτομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ιδρυτικό μέλος του ATTAC Ελλάδας και ενεργό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου ATTAC.









Δέσποινα Σπανού


Νομικός, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, ως εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαγραφή του χρέους.




Γιώργος Μητραλιάς


Ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικής Αποτίμησης του Χρέους και επικεφαλής της ελληνικής Επιτροπής κατά του Χρέους.







Daniel Munevar


Οικονομολόγος με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το πανεπιστήμιο της Κούβας και από το Πανεπιστήμιο του Τέξας. Στέλεχος της Επιτροπής για την Ακύρωση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου. Εχει θητεύσει ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Κολομβίας και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού. Εχει ασχοληθεί σε βάθος με το ελληνικό δημόσιο χρέος συμμετέχοντας σε σχετικές ημερίδες που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα. Πριν από έναν χρόνο εκπόνησε από κοινού με τον κ. Λαπαβίτσα μελέτη με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιά διαγραφή του χρέους της».




Νικόλαος Στρόμπλος


Διευθυντής Στατιστικών Στερεάς Ελλάδας και νήσων Αιγαίου στην ΕΛΣΤΑΤ. Επισκέπτης Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του ΤΕΙ Πειραιά.





Αρης Χατζηστεφάνου


Δημοσιογράφος. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.