ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους»
Τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, με την επωνυμία «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους», ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη των εργασιών της, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργών της κυβέρνησης.
Αποστολή της διεθνούς διεπιστημονικής επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Πρώτιστος στόχος της επιτροπής είναι να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο του χρέους, ώστε να διαφανεί ποιο τμήμα του μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επονείδιστο» ή «παράνομο» ή «απεχθές» ή «αθέμιτο» με βάση το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική στα θέματα αυτά. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει ως στόχο την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών καθώς και Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, συμβάλλοντας έτσι στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινωνίας και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η αναζήτηση, η συλλογή και η επεξεργασία, με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, τόσο κατά τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι από το Μάιο 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα χρόνια. Η ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, τεκμηριωμένες δημόσιες τοποθετήσεις, ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και συγκρότηση των επιχειρημάτων και των αιτημάτων που θα στοιχειοθετούν τη διαγραφή χρέους επιβάλλουν τη σύνθεση της Επιτροπής με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με τεχνικές και ειδικές γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος καθώς και εν γένει πρόσωπα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διεκπεραίωση του έργου της Επιτροπής.
Η λειτουργία της Επιτροπής διέπεται από τα άρθρα 49 του Κανονισμού της Βουλής και 98 του Β’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής. Η συγκρότηση και η στελέχωσή της σε σώμα θα γίνει με ειδική πράξη της Προέδρου της Βουλής. Η συγκρότησή της θα μπορεί να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της Επιτροπής.
Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Το έργο της Επιτροπής θα συνδράμουν το επιστημονικό προσωπικό της Βουλής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στην έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Την παρουσίαση της σύστασης και των σκοπών της Επιτροπής έκανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ εισηγητικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, υπεύθυνη της Επιτροπής για τις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια άλλων κρατών, και ο Dr. Eric Toussaint, συντονιστής της «Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους».
Ακολούθησαν ομιλίες και παρεμβάσεις υπουργών της Κυβέρνησης: του υπουργού Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμένου, του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτη Νικολούδη, του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χουντή, του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη.
Στις παρεμβάσεις τους, οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνδράμουν με κάθε τρόπο στο έργο της επιτροπής, χαρακτηρίζοντας ιστορική την προσπάθεια που γίνεται. Όπως σημείωσαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους αποτελεί ύψιστο ζήτημα για την αποκατάσταση της Εθνικής Κυριαρχίας, της Δημοκρατίας και της Διεθνούς Νομιμότητας.
Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν σήμερα Σάββατο 4/4 στις 6 μ.μ. με παρεμβάσεις υπουργών και την παρουσίαση των πρώτων στοιχείων από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους.